|
|
Šifra programa |
1130471 |
Naziv programa |
Unaprijeđenje tehnoloških postupaka i procesa u proizvodnji hrane |
Voditelj |
Srećko Tomas |
Ustanova |
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek |
Znanstveno područje |
Biotehničke znanosti |
Prosudbena skupina |
Prehrambena tehnologija, Biotehnologija |
Status |
U tijeku |
Sažetak |
Osnovni cilj prehrambene industrije je opskrbiti potrošače kvalitetnom i zdravstveno-ispravnom hranom. Obzirom na prirodu prehrambenog materijala, i sve većih zahtijeva i širenja tržišta hrane, neophodno je konstantno unapređivanje i razvijanje novih tehnologija u prehrambenoj industriji. Glavninu tehnološki postupaka i procesa u proizvodnji i preradi hrane čine toplinski procesi, koji uključuju mehanizme prijenosa topline i tvari. Za potpuno razumijevanje tih mehanizama potrebno je poznavati toplinska i fizikalna svojstva materijala i njihove promjene tijekom procesiranja. Jednostavni matematički modeli za opisivanje takvih operacija/procesa neophodan su inženjerski alat pomoću kojeg se može provoditi simulacija procesa, a time i značajno olakšati optimiranje i upravljanje procesima. Na taj način se dobiva osnova za prenošenje laboratorijskih istraživanja u poluindustrijsko/industrijsko mjerilo. Primjena pouzdanih matematičkih modela, koji uključuju i koreliraju toplinsko-fizikalna svojstava materijala, omogućuje i preciznije dizajniranje procesne opreme za proizvodnju sigurne hrane uz očuvanje nutritivnih i senzorskih svojstava ishodnog materijala.
Jedan od ciljeva ovog programa je razvoj i validacija određenih metoda, uređaja i modela za određivanje toplinskih svojstava različitih vrsta tijesta i kašaste hrane na bazi voća i povrća, te pronalaženje funkcionalne ovisnosti toplinskih svojstava o sastavu hrane i temperaturi tijekom procesa prženja, pečenja, sterilizacije i pasterizacije. Provjeriti će se primjenjivost postojećih poluempirijskih i empirijskih modela za opis procesa sušenja i kruto-tekuće ekstrakcije u proizvodnji konvencionalno i ekološki uzgojenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, odnosno iznalaziti će se novi/prihvatljiviji. Želja je razviti integriralne postupke i procese dehidracije voća, povrća i ljekovitog bilja na osnovu kinetičkih parametara i pokazatelja o očuvanju nutritivnih i organoleptičkih svojstava. Biološka različitost sirovina u prehrambenoj industriji zahtijeva neprekidno praćenje utjecaja procesa na svojstva proizvoda. Informacije potrebne za minimiziranje degradativnih promjena pri proizvodnji i skladištenju moguće je dobiti analizom uvijek istog uzorka tijekom procesa. Upravo je to svrha razvoja i prilagodbe nedestruktivnih metoda analize, temeljenih na analizi elektromagnetskih valova, i metodologije potrebne za on-line analizu i trenutno dobivanje podataka o promjenama teksture i drugih svojstava namirnice.
|
Ključne riječi |
|prijenos topline i tavri|modeliranje, simuliranje, optimiranje,racionalizacija energetskih utrošaka,nedestruktivne metode analize |
Ugovor od |
3.7.2007 |
|
|
Osoba za kontakt
|
Srećko Tomas |
Kontakt adresa
|
F. Kuhača 18-20, 31000, Osijek |
Telefon |
031 224 300 |
Telefaks |
031 207 115 |
E-pošta |
srecko.tomas@ptfos.hr |
Web adresa |
|
|
|
|