ZNANSTVENI PROJEKTI
 
Pregled projekata u radu
Neregistrirani korisnik
Pregled projekata u radu
Pregled programa u radu
Arhiv projekata
Svibor (1990. - 1995.)
DETALJI
Šifra projekta 113-1130471-0592
Naziv projekta Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane
Voditelj Damir Magdić
Ustanova Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Naziv programa Unaprijeđenje tehnoloških postupaka i procesa u proizvodnji hrane
Znanstveno područje Biotehničke znanosti
Prosudbena skupina Prehrambena tehnologija, Biotehnologija
Sažetak Biološka različitost sirovina u prehrambenoj industriji zahtijeva neprekidno praćenje utjecaja procesa na svojstva proizvoda. Najtočnije informacije potrebne za eliminiranje degradativnih promjena tijekom prerade i skladištenja moguće je dobiti analizom uvijek istog uzorka. Upravo je to svrha razvoja i prilagodbe nedestruktivnih metoda analize. Tijekom procesiranja i čuvanja događaju se fizičke, fizikalne, kemijske i biokemijske promjene tijekom kojih se mijenjaju nutritivne vrijednosti i organoleptička svojstva namirnica. Promjena sastava i svojstava namirnica uzrokuje promjenu apsorpcije i refleksije elektromagnetskih valova iz različitih dijelova spektra. Cilj ovog istraživanja je razviti i primjeniti nedestruktivne metode koje se temelje na analizi elektromagnetskih valova različitih valnih duljina. Za početak će se istraživanje provoditi u području vidljivog i čujnog, a kasnije i IC, UV te UZV dijela spektra. Odzivni frekvencijski spektar elektromagnetskih valova bit će određen primjenom brzih Fourierovih transformacija zvučnog signala u vremenskoj domeni te računalnom analizom slike uzorka u različitim vremenskim intervalima i tehnološkim fazama procesa. Na temelju 30-ak tisuća provedenih analiza sa sigurnošću se može tvrditi da je ciljanim razvojem tehnika i metoda moguće optimirati procese proizvodnje i skladištenja uz očuvanje poželjnih nutrijenata i organoleptičkih svojstava hrane. U dosadašnjim istraživanjima kao uzorci su korišteni sljedeći materijali: jabuke, kruške, raženi i druge vrste kruha, slastice, jajčane smjese, keksi, polutvrdi i tvrdi sirevi, mesne prerađevine i kemijske emulzije. U budućem radu bit će korišteni odašiljači i prijemnici elektromagnetskih valova različitih valnih duljina, računalni programi za analizu slike i odziva zvučnog impulsa, analizatori frekvencija, kolorimetri, penetrometri i druga oprema. Uzorci će biti proizvedeni i skladišteni u kontroliranim industrijskim i laboratorijskim uvjetima. Rezultati će biti uspoređeni i korelirani s rezultatima afirmiranih skupih metoda analize i korišteni za objavljivanje znanstvenih radova, unaprjeđenje tehnoloških procesa i kao primjeri za prezentaciju u nastavi iz područja modeliranja, optimiranja i automatizacije procesa. U cilju širenja spoznaja o primjeni elektromagnetskih valova u prehrambenom inženjerstvu novim primjerima primjene bit će obogaćena postojeća web stranica.
Ključne riječi |nedestruktivne metode|hrana,valovi,proces,metodologija
Ugovor od 2.1.2007
Znanstvena bibliografija http://bib.irb.hr/lista-radova?sif_proj=113-1130471-0592&print=true
 
Kontakt podaci
Osoba za kontakt Damir Magdić
Kontakt adresa Franje Kuhača 20, 31000, Osijek
Telefon 031/224-300
Telefaks 031/207-115
E-pošta Damir.Magdic@ptfos.hr
Web adresa zpi.ptfos.hr/modeli
 
Suradnici
Ime i prezimeStatusDatum odDatum do
Sandra BudžakiIstraživač02.01.2007 
Frane Čačić KenjerićZnanstveni novak02.01.200722.04.2010
Diana KujundžićIstraživač02.01.2007 
Jasmina Lukinac ČačićIstraživač02.01.2007 
Damir MagdićVoditelj02.01.2007 
Bernarda ŠerugaIstraživač02.01.2007 

Natrag